Μεταφορά στίγματος στον χάρτη

Published on 4 March 2023 at 15:28

Σήμερα στα περισσότερα σκάφη έχουμε 2-3 GPS και μόνο με μια γρήγορη ματιά στον plotter ή σε κάποια δημοφιλή εφαρμογή ναυσιπλοΐας στο τηλέφωνο μας, ξέρουμε με ακρίβεια που είμαστε. Στο Αιγαίο και στο Ιόνιο σχεδόν παντού στον ορίζοντα βλέπουμε την ημέρα που η πλειοψηφία ταξιδεύει,  κάποιο βουνό, ένα νησί, και δεν χρειαζόμαστε εξάντα και ρολόι για να πούμε αν πάμε Χίο ή Λέσβο. Και οι έντυποι χάρτες, εάν υπάρχουν, είναι θαμμένοι βαθιά, ξεχασμένοι σε κάποια γωνιά. Και σιγά σιγά, απλά πράγματα που χρησιμοποιούσαμε για να βρούμε το στίγμα μας και να το απεικονίσουμε στον χάρτη, τον μόνο που είχαμε και που έπιανε όλο το chart table, γίνονται παραμύθια που διηγούνται οι μεγαλύτεροι το βράδυ στην ταβέρνα του λιμανιού.

Αν και θερμός υποστηρικτής των νέων τεχνολογιών και κάθε καινοτομίας, με άλλα λόγια geek, μου έχουν μείνει ένα δυο κατάλοιπα από την προ ηλεκτρονική εποχή ! Το βράδυ πριν φύγω το άλλο πρωί, θα ανοίξω τον έντυπο χάρτη, θα ψάξω για υφάλους, ξέρες νησάκια και άλλα σημεία κατά μήκος της διαδρομής και θα τα απομνημονεύσω στο μυαλό μου. Πλέοντας την άλλη μέρα θα τα βρω στον plotter μια και ξέρω ότι είναι εδώ γύρω. Το δεύτερο κατάλοιπο που δεν ξεχνώ ποτέ είναι η απεικόνιση του στίγματος που μας δίνει το GPS, πάνω στον έντυπο χάρτη, κάθε 2-3 ώρες. Αυτό μονάχα όταν ταξιδεύω μακριά από κάθε στεριά και το μόνο που βλέπω είναι το απέραντο γαλάζιο. Κατάλοιπο από την εποχή που πλέαμε κατ’εκτίμηση ! Γνωρίζοντας το γεωγραφικό μήκος και το πλάτος που μου δίνει το GPS, θα χρειαστεί να ανοίξω πάνω στο τραπέζι όλον τον χάρτη, και με ένα μεγάλο χάρακα, ίσως και 50 πόντους μήκος που να πιάνει τον χάρτη από την μια άκρη στην άλλη,  θα προσπαθήσω να βρω που τέμνονται οι δυο ευθείες του μήκους και του πλάτους. Και όλα αυτά με το σκάφος ορτσα και 20 κόμβους άνεμο !!!

Είπαμε είμαι geek και έτσι θα σας προτείνω εδώ, μια άλλη μέθοδο για να βάλω το στίγμα μου πάνω στον χάρτη,  που συνδυάζει τεχνολογία και παράδοση. Όλοι θα έχετε δει ότι οι χάρτες έχουν τυπωμένο πάνω τους το ανεμολόγιο και δυο και τρεις φορές, Φωτο 1. Ένας κύκλος με τις μοίρες γύρω γύρω. Στο σπίτι με την ησυχία μας και με ένα μεγάλο χάρακα βρίσκουμε με ακρίβεια το γεωγραφικό πλάτος και μήκος του κέντρου του κάθε ανεμολογίου. Αφού τα βρούμε τα αποθηκεύουμε σαν Waypoints στον plotter μας ή στην εφαρμογή ναυσιπλοΐας στο τηλέφωνο ή  tablette που χρησιμοποιούμε, πχ Navionics. Αργότερα στη θάλασσα, θέλουμε να μεταφέρουμε την θέση του σκάφους μας, στον χάρτη. Ας πάρουμε ένα αληθινό παράδειγμα. Πέρασμα από Σικελία Κεφαλλονιά, φέτος. Είμαι στη μέση της θάλασσας και η εφαρμογή  iNavX.σε iPad μου δίνει  τη θέση του σκάφους, 37°50.799’Ν και 016°51.399°’Ε. Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της εφαρμογής μας, διοπτεύουμε το κέντρο του ανεμολογίου που έχουμε αποθηκεύσει σαν Waypoint. Mετράμε έτσι την απόσταση και τη γωνία διόπτευσης από το στίγμα του σκάφους προς το WP του ανεμολογίου. Στη φωτο 2 βλέπουμε το αποτέλεσμα, απόσταση 35 ΝΜ γωνία 205°. Πάνω στον χάρτη χαράζουμε μια ευθεία στη γωνία που μας λέει η εφαρμογή μας, η οποία περνάει από το κέντρο του ανεμολόγιου που απεικονίζει τις μοίρες και παίζει τον ρόλο του μοιρογνωμονίου, Φωτο 1. Πανεύκολο, χρειαζόμαστε μόνο έναν μικρό χάρακα και τίποτε άλλο. Εδώ στο παράδειγμα μας, 205°. Από το κέντρο του ανεμολογίου και πάνω στην ευθεία μας, με τον κουμπάσο ανοιγμένο στο μήκος της απόστασης του WP που μας δίνει η εφαρμογή μας, εδώ 35 ΝΜ, χαράζουμε μια μικρή χορδή που κόβει την ευθεία μας Φωτο 3. Αυτό είναι το στίγμα μας πάνω στον χάρτη ! Και να μην ξεχνάμε χρησιμοποιούμε την κλίμακα του γεωγραφικού πλάτους για να ανοίξουμε τον κουμπάσο, ένα λεπτό ίσον ένα μίλι. Τώρα αν όλη η διαδικασία σας φαίνεται πολύπλοκη, αποθηκεύστε το στίγμα σας ανά μερικές ώρες σαν Waypoint στον ηλεκτρονικό χάρτη Φωτο 4, και στείλτε την εικόνα στο email σας. Η πλειοψηφία των καπεταναίων που ξέρω είναι παρανοϊκοί !

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Ιστιοπλοϊκό κόσμο, τεύχος 152 https://istioploikoskosmos.gr/wp-content/uploads/2023/02/ik_152_digitaledition_corrected.pdf   

Add comment

Comments

There are no comments yet.